Chicago Prokurator koncentruje się wyłącznie na terenie USA. Prawa imigracyjnego Od 1990 • Chicago, Elgin & Waukegan
(312) 357-0033 lub Kontakt z nami

polski :

Tłumaczenie


Edycja Tłumaczeń

Richard Blog

Dom » Obywatelstwo / Naturalizacji i N-400 Zastosowanie » Jak długo można pozostawać poza USA My Green Card?

Jak długo można pozostawać poza USA My Green Card?

Richard Hanus

Jak długo można pozostawać poza USA My Green Card?
Kwiecień 7, 2005

Osoby przyznane zgodnie z prawem status stałego pobytu w USA. i wydał Alien Registration Card (aka “zielonej karty”) spodziewane są w USA. rząd do życia w USA. Powiedział, że jest, Stany Zjednoczone. mieszkańców mogą dużą elastyczność w odlatujących USA. przez dłuższy okres, i czasami tak długo, jak dwa lata. Ale nieuchronnie, Problemy pojawiają się, gdy przebywających dłużej poza USA. są częste i kolejnych, lub uzyskać naprawdę rozszerzony.

Ogólnie rzecz biorąc, zgodnego z prawem stałego pobytu może podróżować poza USA. na okres do jednego roku bez żadnych specjalnych dokumentów innych niż jego zielonej karty. Jeśli zgodnie z prawem stałego pobytu dotyczy ponownego wjazdu przed odlatujących, będzie on uprawniony do wyjazd z USA. na okres do 2 roku – Tak długo, jak jest w posiadaniu pozwolenia przed ponownego wprowadzania.

ALE

Jeżeli stałe miejsce zamieszkania sprawia, że ​​rozszerzone wizyt poza USA. w kolejnych latach, bierze szansa, że ​​jego zielonej karty zostanie pobrana z nim na próby, aby ponownie. Na przykład, stałego pobytu, który opuszcza USA. dla 11 miesięcy w 2004, 11 miesięcy w 2003 i 11 miesięcy w 2002, może być powitany dość złośliwie przez USA. inspektora imigracji kiedy próbuje ponownie wejść do USA. w 2005 po roku 11 miesiąc “wizyta” poza USA. To dlatego, że jest to praca inspektora do ustalenia, czy zielony posiadacza karty jest naprawdę mieszka w Stanach Zjednoczonych. czy tylko gościem w USA, ale po prostu lubi wygody zielonej karty. To stałe miejsce zamieszkania będzie prawdopodobnie pozbawiony zielonej karty po 2005 podróż, a jeśli nie, zdecydowanie po jego 11 miesięczną wyprawę w 2006.

Innym ważnym czynnikiem jest to, czy zgodne z prawem stałego pobytu zamierza na ubiegających się o USA. obywatelstwo. W przypadku wnioskodawców, którzy zamierzają w U.S. obywatelstwo, wyjazdy 6 miesięcy lub dłużej podczas kwalifikacji 5 okresu stałego pobytu (lub 3 rok dla tych, żonaty obywateli USA) zwykle mają negatywny wpływ na ich kwalifikowalności. Są wyjątki oczywiście, szczególnie jeśli stałe miejsce zamieszkania mogą być przypisane do pracy za granicą międzynarodowej korporacji, która w USA. oddziału lub filii. (Zobacz Form N-470, Zastosowanie do Zachowaj zamieszkania dla celów naturalizacji.)

Co zrobić, jeśli stałe miejsce zamieszkania odchodzi USA. więcej niż 1 rok, bez zezwolenia reentry, lub więcej niż 2 roku, nawet z pozwoleniem na reentry?

Stany Zjednoczone. prawo uznaje, że mogą zaistnieć okoliczności, aby usprawiedliwić takie rozszerzenie podróż i pozwolić stałe miejsce zamieszkania, aby ponownie USA. jako “Wracając Resident”. Gdy pobyt stały wyjazd poza USA. ulega przedłużeniu z powodu nieprzewidywalnych okoliczności poza ich kontrolą, które powstały po odejściu, takie jak nieoczekiwane stanu zdrowia osoby z bliskiej rodziny za granicą, a może ich własnej choroby nieoczekiwane, następnie USA. Ambasada będzie zabawiać rezydenta wniosku o wizę Wracając Resident. Z takiej wizy stałego pobytu zachowa swój status, mimo przedłużonego wyjścia i być może reentry, ale nie po USA. urzędnik konsularny dokładnie analizuje wszystkie szczegóły otaczającego roszczenia skarżącego z “nieprzewidzianych okoliczności”.

Ważne jest również, aby pamiętać, że stałych mieszkańców z bardzo rozszerzone wyjazdy, którzy nie mają rodzaju usprawiedliwienia wymaga Wracając Resident kwalifikowalności może nadal korzystać z nową wizę imigrantów przez ponownym powództwo niektórych stanach. członka rodziny lub pracodawcy. I te dni, te, które są małżonkami lub na podstawie 21 lat dzieci z USA. obywateli lub rodzice dorosłych USA. obywatel będzie czekać na ogół mniej niż 1 lat dla takiego procesu nową petycję w celu uzyskania nowych wizę.

Wreszcie, stałych mieszkańców, którzy są wydawane ich statusu na 2 rok warunkowo będzie miał wiele innych szczególnych czynników do rozważenia przy planowaniu wycieczki przedłużony poza USA. i dlatego może być bardziej ograniczony w możliwości podróży.


Publikacja kwiecień 7, 2005 – “Prawo imigracyjne FORUM”
Copyright © 2005-2008, Przez Kancelaria Richard Hanus, Chicago, Illinois